Telescopul Hubble a capturat ecoul spațial de la o supernovă
Telescopul spațial Hubble a capturat un ecou spațial. Nu e la fel ca ecoul de pe Pământ, este mult mai spectaculos pentru că implică lumini.
Ecourile se produc atunci când undele sonore se izbesc puternic de suprafețe și se întorc la ascultător. Spațiul are o versiune proprie a unui ecou. Nu este făcută cu sunet, ci cu lumină și apare atunci când lumina reflectă norii de praf.
Telescopul Hubble a capturat unul dintre aceste ecouri cosmice, numite ”ecouri luminoase”, în galaxia starburst M82 din apropiere, situată la 11,4 milioane de ani-lumină distanță. Un film alcătuit din imaginile capturate de Hubble de mai bine de doi ani, dezvaluie o cochilie de lumina dintr-o explozie a unei supernove, care trece prin spatiul interstelar la trei ani după ce evenimentul s-a produs. Lumina ”ecou” arată ca o extindere pe un iaz. Supernova, numită SN 2014J, a fost descoperită pe 21 ianuarie 2014.
Ecoul luminos se produce, deoarece lumina de la explozia stelară călătorește distanțe diferite pentru a ajunge pe Pământ. Unele lumini ajung pe Pământ direct de la explozia supranovei, dar alte lumini întârzie. În acest caz, lumina se întoarce de pe un nor de praf uriaș care se extinde cu 300 până la 1600 de ani-lumină în jurul supernovei și se reflectă spre Pământ.
Până în prezent, astronomii au văzut doar 15 ecouri luminoase în jurul supernovelor în afara galaxiei noastre, Calea Lactee. Detectările de ecou de lumină de la supernove sunt rareori capturate, deoarece trebuie să fie în apropiere un telescop.
Telescopul spațial Hubble (HST) este un telescop plasat pe orbita Pământului, numit după astronomul american Edwin Hubble. El este poziționat în afara atmosferei terestre, ceea ce îi conferă avantaje semnificative față de telescoapele de pe Pământ, deoarece imaginile nu sunt perturbate de de turbulențele atmosferice. Astfe, Hubble poate capta informații și în spectrul ultraviolet, ale cărui lungimi de undă sunt în mod normal puternic atenuate de stratul de ozon la Pământului.